Door het graven van hoofdgeulen en kwelgeulen heeft het water weer vrij spel gekregen. Het resultaat: een gezonder natuurgebied met meer biodiversiteit én een grotere waterveiligheid.
"Hartstikke mooi werk geleverd"
Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, is trots op het resultaat. “Dertig jaar geleden lagen er in de Millingerwaard vooral weilanden, groen en strak als biljartlakens. Nu zorgen alle verschillende stroomsnelheden in het gebied voor bijzondere natuur, wie had dat kunnen denken? Het is een prachtig voorbeeld hoe je een harde ingreep als waterveiligheid goed kunt inpassen en er dan veel natuur bij krijgt. Meestal snoepen we natuur af voor economische doelen, maar hier is juist natuur bijgekomen. Er is hartstikke mooi werk geleverd met elkaar.”
"Als je als partijen naar elkaar luistert kom je eruit"
Ook Marjolijn van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland, kijkt met een goed gevoel op de samenwerking terug. “Bij de herinrichting moesten veel opgaven worden gestapeld: hoogwaterveiligheid, natuurontwikkeling, bevorderen van scheepvaart en van recreatie. Tussen die doelen ‘schuurt’ het soms. Als je als partijen naar elkaar luistert kom je daar uit: voor welke doelen zitten we hier en hoe leren we van elkaar? Dat is bij herinrichting van de Millingerwaard heel goed gelukt.”
Meer lezen of zelf ervaren?
- Op de website van Staatsbosbeheer vindt u een artikel over de Millingerwaard.
- In het magazine over de Millingerwaard is meer te lezen over hoeveel werk er in dit project is gestoken en wat de resultaten zijn voor bijvoorbeeld de biodiversiteit.
- Voor wie wil gaan kijken en door de Millingerwaard wil struinen, hebben we een luisterroute gemaakt. Hierin vertelt de Millingerwaard zelf haar verhaal.