Dit jaar wordt de Millingerwaard verbonden met de rivier de Waal. De stroombaangeul wordt benedenstrooms aangetakt via deze verlaagde drempel. De drempel zorgt ervoor dat de Millingerwaard niet leegstroomt bij rivierstanden lager dan 8 meter N.A.P. Bij hogere rivierstanden beweegt het waterpeil in de Millingerwaard mee met het waterpeil in de Waal. Het vasthouden van het water in de zomerperiode dient niet alleen de flora- en fauna in de uiterwaard maar voorkomt ook droogteschade aan de dijken langs de uiterwaard.
Bij het maken van deze drempel is gekozen voor een dynamisch systeem, ook wel ‘falling apron’ genoemd. Hierbij helpt de natuur om de steenbescherming langs de drempel op de juiste manier vast te leggen. Deze steenbescherming zorgt ervoor dat de drempel goed stand houdt bij sterke stroming.
De natuur helpt als volgt: Op de waterbodem wordt een rij stenen net voor de teen van de drempel gelegd. Als de Waal over de drempel heen het gebied instroomt, gebeurt dat met veel kracht. Hierdoor ontstaat er aan de kant van de uiterwaard een kuil onder de stenen. De bovenliggende rij stenen valt nu simpelweg in het gat; precies op die plek waar de Waal het zand heeft weggespoeld. De stenen leggen op deze manier de drempel stevig vast.