Belangrijkste maatregelen
- Stroombaangeul
Deze geul van 3 kilometer lengte zorgt er in belangrijke mate voor dat het rivierpeil van de Waal bij hoogwater zes centimeter daalt. De geul wordt benedenstrooms aangetakt aan de Waal via een verlaagde drempel.
- Kwelvingers
Een vijftal ‘kwelvingers’ zorgen ervoor dat het rivierwater via kwel in de bodem van de Millingerwaard infiltreert. Door dit heldere en schone kwelwater ontstaat hier begroeiing met bijzondere waterplanten (waterviolier), aantrekkelijk voor libellen en andere insecten.
- Zandwinning
Waardevolle grondstoffen, zoals zand, zijn gewonnen door middel van ontgronding, en de vrijkomende ruimte (een plas) is opgevuld met niet vermarktbare grond uit het gebied. Het voordeel was tweeledig: de waardevolle grondstoffen brengen geld op om de herinrichting van de Millingerwaard mede te bekostigen en de niet vermarktbare grond uit het gegraven geulensysteem hoefde niet te worden afgevoerd.
- Toegangsweg
De huidige weg (hoofdroute) vanaf Kekerdom blijft bestaan en doet dienst als wandelpad en fietsroute. Deze weg is in principe alleen bestemd voor wandelaars en langzaam verkeer en is niet verhard.
- Uitplaatsing grind- en overslagbedrijf De Beijer
Het verdwijnen van de laatste bedrijvigheid uit de Millingerwaard maakt de verbetering van de waterveiligheid en recreatie mogelijk en biedt ruimte zodat de huidige natuurwaarden zich verder kunnen ontwikkelen.
Aanpassingen voor meer natuurwaarde (januari 2021)
Eind 2020 zijn, op initiatief van een groep inwoners van Kekerdom en diverse natuurorganisaties, een aantal aanpassingen gedaan in de eindinrichting om nog meer natuurwaarde te creëren. Op het kaartje hieronder ziet u de belangrijkste aanpassingen ten opzichte de eerdere eindinrichting. (Hiernaast vindt u een kaart van de definitieve eindinrichting in groot formaat.)

- Een natuurlijk eiland in de oude zandwinplas
Uit de oude zandwinplas wordt minder grond gehaald dan gepland. Hierdoor blijft er een eiland achter waarop hardhout ooibos zal ontwikkelen. De slikkige oevers van het eiland zijn zeer intrek bij vogels zoals de kleine plevier, de kluut en de visdief.
- Ontwikkeling ooibos en zandplaat ten westen van de Middendoorontsluiting
Er is ruimte voor de ontwikkeling van zachthoutooibos. Ook blijft er een zandplaat achter op 7.50 m + NAP; dit wordt bij laag water een vogeleiland voor foeragerende vogels.
- Een verdiepte ‘duim’ in de omputlocatie
Omdat er minder grond wordt overgespoten naar de omputlocatie wordt de stroombaangeul dieper en langer. De bodem wordt 5 m dieper aangelegd. Dit is ecologisch gezien een voordeel in de zomer omdat de geul dan watervoerend blijft. Goed voor de vissen, de visetende vogels en de otter.
- Vrijleggen van oude eendenkooi in ‘kwelvinger’
Door het doortrekken van de derde ‘kwelvinger’ ontstaat een geïsoleerd eiland, een ideale plek voor rustminnende roofvogels zoals vis- en zeearend.
- Aanleg kade om Millingerhof
Er wordt een kade aangelegd om de Millingerhof. Deze borgt het laag-dynamisch karakter van het gebied daarachter, namelijk van de oude Waal. Laag-dynamische riviernatuur is in uiterwaarden zeer zeldzaam en biedt ruimte voor vele bijzondere (moeras)vegetaties. De kade is onderdeel van een wandelpad.
- Aanleg amfibielaagtes
Het het verdiepen van laagtes in het natuurlijk patroon van stroomruggen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van bestaande en nieuwe populaties amfibieën zoals de knoflookpad. Dit is een meekoppelkans die voortkomt uit de samenwerking met Kurstjens ecologisch adviesbureau, Bureau Natuurbalans / Limes divergens, ARK Natuurontwikkeling en medegefinancierd door provincie Gelderland.